Sivut

perjantai 14. elokuuta 2015

Sushia kotikeittössä

Yhteishyvä -lehdessä elokuulle ruoka-osiossa oli sushi ohje, ja minä tästä innostuneena tietysti halusin koittaa! Olen sushia syönyt muutamia kertoja äitini tekemänä ja muutamia kertoja kiinalaisessa (kyllä, ehkä japanilainen voisi olla seuraava kohde...) ja ihan olen kyllä tykännyt niistä makumaailmoista. Joten eikun ainekset hankkimaan ja sushia rullaamaan!

Ystävättäreni kanssa yhdessä lähdettiin ensikertalaisina valloittamaan tätä kokkailun osa-aluetta, ja täytyy kyllä sanoa että ei se niin vaikeaa ollut mitä aluksi ajattelimme! Joten rohkeasti kokeilemaan itse jos vaan sushista tykkää. Ja niille ketkä ovat epäluuloisia sushin suhteen, niin lähtekää tekin rohkeasti maistelemaan sushia tilaisuuden tullen. Olin itsekkin aluksi hyvin skeptinen, mutta hyviähän nämä pikku suupalat ovat :)

Me ostettiin valmis sushi-kit, missä oli tarvikkeet kahden hengen reiluun annokseen. Paketistä löytyi bambumatto, syömäpuikot x 2, riisi, riisiviini, soija, inkivääri, wasabitahna ja nori-levyt. Näistä tuli 4 rullaa ja siinä oli meille pääruuaksi kyllä omiin tarpeisiin ja ylikin jäi muutama. Sama annos tietty sopii vaikka 4:lle hengelle alkuruuaksi. Täytteeksi valitsimme kylmäsavulohen ja kurkun.

Hommahan toimii niin, että ensin riisiä tulee huuhdella ja keittää se pakkauksen ohjeen mukaan. Valmis riisi jäähdytetään ja sitä käsitellään kostutetuin sormin. Riisi maustetaan suolalla, sokerilla ja riisiviinietikalla. Kun riisi on jäähtynyt ja täytteet leikattu, asetetaan nori levy bambumaton päälle ja taputellaan siihen ohut kerros riisiä, peittäen noin 2/3 norilevystä.

Täytteitä varten riisiin tehdään ohut vako, siihen halutessaa voi laittaa wasabitahnaa. Vakoon asetetaan leikatut täytteet pitkittäin. Levystä tehdään tiukka rulla bambumaton avulla. Tämä ei ollut vaikeaa vaikka aluksi epäilytti! Norilevyn tyhjää päätä kostutetaan vedellä, jolloin rulla liimaantuu kiinni. Rullasta leikataan terävällä, veteen kostutetulla veitsellä sopivan paksuisia suupaloja.

Muista sushia tehdessä aina varmistaa kalan sopivuus sushiksi, jos siis käytät raakaa kalaa. Hyvin voi käyttää kypsääkin jos tahtoo aloittaa vähän skandinaavisemmin :) Aineksien tulee olla tuoreita ja sushit tulee myös tarjota tuoreena! Ei siis kannata tehdä kovin paljoa ennen tarjoilua, säilytys ehdottomasti jääkaapissa. Tarjoiluun sitten soijaa ja wasabitahnaa sekä säilöttyä inkivääriä. Soijassa vain pieni sipaisu ja wasabitahnaa oman maun mukaan, inkivääriä on tarkoitus syödä erilaisten sushien välissä puhdistakseen makuja.

Sushistahan on paaaljon erilaisia, perinteisiä muotoja. Nämä mitä me teimme kutsutaan nimellä maki. Samoista aineksista olisi saanut esimerkiksi nigireitä, eli riisistä puristeltu pallo jonka päällä on kalaa. Tuoreiden kalan, äyriäisten ja vihannesten lisäksi perinteisiin täytteisiin kuuluu munakasrulla. Sitä emme tehneet tällä kertaa, mutta ehkäpä joskus sellaisiakin versioita. Sushi pääsee kyllä vakiovieraaksi meidän keittiöön, helppoa ja hyvää myös itsetehtynä!



-Hanna-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy, kehu, kritisoi, kannusta, kiinnostu!