Sivut

lauantai 15. elokuuta 2015

Tyttöjen ilta & aamu

Kun miehet lähtee mökkeilemään, mitä tekee tyttöystävät - no herkuttelee ja rauhassa ihan kahdestaan! Näin meillä ainakin ;)

Tosiaan meidän herkkumenyy oli melkoinen; Bageleita - kotoisammin vesirinkeleitä, valkohomejuustoa uunissa ja kinuski-mansikkakakku.

Kun lähdin tekemään taustatutkimusta siitä, millaisia bageleita tekisin, kävi kaksi asiaa hyvin selväksi. I) Aidon bagelin purutuntuma on hieman sitkeä. II) Ohjeita, joissa tätä autenttista bageliä tavoitellaan, on todella paljon. Näitä ohjeita lukiessani, muodostin oman ohjeen ja onnistuin sillä kyllä hyvin, joten jaan tässä minun versioni vesirinkeleistä.
Bagelin voi täyttää makunsa ja nälkänsä mukaan, niin suolaiseksi kuin makeaksi. Me päädyimme kahteen eri variaatioon.




_ _ _ _ _ _ _ _ _ _


BAGELIT

8 kpl

Esitaikina
5 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
3½ dl kädenlämpöistä vettä
1½ rkl sokeria

3½ - 4 dl vehnäjauhoja
2 rkl durumvehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl rasvaa

Keittämiseen
1 l vettä
1 tl suolaa
siirappia

Sekoita esitaikina ja anna kohota noin 1 tunti huoneenlämmössä.

Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola keskenään. Sekoita jauhoseos ja rasva esitaikinaan. Vaivaa voimakkaasti muutamia minuutteja. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla.

Ota taikinasta ilmat pois ja anna levätä 10 minuuttia. Tee taikinasta pötkö ja jaa se kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinasta palloja ja tee niiden keskelle rinkelin reikä. Anna rinkeleiden levätä pellillä 10 minuuttia.

Mittaa keittovesi ja mausteet isoon kattilaan/pannuun. Aseta rinkelit kiehuvaan veteen ja keitä 30-45 sekunttia kummaltakin puolelta. Rinkelin kosteaan pintaan voi halutessaan ripotella unikon tai seesamin siemeniä.

Paista rinkeleitä uunin keskitasolla 225-asteessa 15-18 minuuttia.

Täyte 1
Aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuusto
Parman kinkku
Paprika
Kurkku

Täyte 2
Aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuusto
Kylmäsavulohi
Paprika
Ruohosipuli
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 



Suolaisen jälkeen tarvittiin tietty makeaa..:) Tein edellisenä iltana Kinuskikissan Kinuski-mansikkakakun. Tämän kakun makumaailmaa voi muunnellakin, Kinuskikissan sivuilta löytyy muutamia variaatioita. Itse halusin kokeilla tätä kesäistä kinuski+mansikkaa.

Oma kinuskini ei onnistunut oikein toivotulla tavalla ja siitä tuli kovin löysää. Voi olla, että raitojen epäonnistuminenkin johtui siitä. Mansikkaraidoissa oli myös kovin erilainen suutuntuma kuin kinuskikohdissa, liian paksu omaan makuun, ehkä siis myös vähennän liivatetta himpun verran tai lorautan mehua sekaan jos tätä mansikkaista joskus teen uudelleen. Ainakin Kinuskikissan lakritsi-versio täytyy joskus testata, toivottavasti onnistuneemmilla raidoilla. Joka tapauksessa, melkoinen kahvipöydän koristus onnistuessaan!




Iltaherkuksi myö tytöt tehtiin vielä valkohomejuustosta herkkupommi.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Juustoherkku lehtitaikinanyytissä

½-1 kiekko valkohomejuustoa
1-2 lehtitaikinalevyä
hunajaa tai kuusenkerkkäsiirappia
valkosipulia
yrttejä

Sulata lehtitaikinalevyä hieman ja kauli siitä ohuempi. Jos käärit koko kiekon, kannaattaa laittaa 2 levyä. Aseta levy leivinpaperin päälle pellille/uunivuokaan ja juustokiekko levyn päälle. Tee kiekkoon pieniä kolosia, joihin upotat valkosipulia. Voitele juuston pinta hunajalla/kuusenkerkkäsiirapilla ja käytä haluamiasi yrttejä, esim. rosmariini. Nipistele lehtitaikinalevy kiinni juustokiekon ympärille. Huolehdi ettei juusto pääse lämmössä sulaessa karkaamaan lehtitaikinan sisältä. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
 
Aamuksi jäi vielä bageleita sekä kakkua (oletettavastikin kakkua jäi, enemmän hämmästyisin jos koko kakku oltaisi vedetty kahdestaan yhdessä illassa....), joten saimme ihanan pitkän ja rauhallisen aamupalan. Aamulla lämmitimme bageleiden puolikkaita leivänpaahtimessa, illalla uunituoreena sitä ei kaivannut. Bagelit sopisivat hyvin paitsi tälläiseen tyttöjen iltaan ja ihanaan aamupalaan/brussiin, niin myöskin valmiiksi täytettyinä piknikille tai retkievääksi!
- Hanna -



2 kommenttia:

  1. Voi kun näyttää herkulliselta :P Mun on pitkään pitänyt kokeilla bageleiden tekemistä. Tässähän olisikin hyvä ohje kokeilla, ehkäpä nyt saan aikaiseksi testata :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suosittelen :) Ite tehdyt kyllä on hyviä, ainakin kaupan semmosista paistettavista olen kuullut huonoa :/

      Poista

Kysy, kehu, kritisoi, kannusta, kiinnostu!