Sivut

perjantai 14. elokuuta 2015

Sydämellisiä suupaloja

Joskus on kätevä tehdä kakku suoraan suupaloiksi. Tähän (ja moneen muuhun) silikonivuoat ovat käteviä! Näitä hyödynsin tehdessäni Hannah Milesin Juustokakut -kirjasta Pieniä suklaahippujuustokakkuja.

Alkuperäisessä ohjeessa kakkuset tehtiin annosvuokapeltiin, ja ne olivat varmaan paljon isommat kuin minulla käytössä olleet vuoat. Minä sain lopputulemana noin 20 pientä, herkullista juustokakkua. Vuoista riippuen, täytettä saattaa jäädä hieman yli.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

PIENET SUKLAAHIPPUJUUSTOKAKUT

MURUPOHJA
100 g oreo/domino keksejä
50 g suolarinkelikeksejä
70 g voita sulatettuna

TÄYTE
250 g tuorejuustoa
250 g ricottajuustoa
2 pientä munaa
1 tl vaniljatahnaa/aromia
200g makeutettua maitotiivistettä
200 g suklaata

Hienonna keksit. Yhdistä murut ja voisula. Pane lusikallinen muruseosta annosvuokien pohjalle, painele tiivisti.
Vatkaa täytettä varten tuorejuusto ja ricotta isossa kulhossa. Lisää munat, vaniljatahna ja maitotiiviste (HUOM! keitä maitotiivistettä noin 3 tuntia, jos ei valmiiksi keitettyä) ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita sitten joukkoon ¾ suklaarouheesta.
Kaade täyteseos vuokiin. Jätä hiukan vajaiksi, sillä juustokakut laajenevat hieman paistaessa.
Paista kakkuja 20-25 minuuttia, niin että ne ovat jähmettyneet mutta hiukan tutisevia. Ripottele loput suklaarouheesta heti kakkujen päälle, jotta lämpö sulattaa niitä. Irrota kakkuset ja anna niiden jäähtyä. Laita jäähtyneet kakut jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi ennen tajoilua.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _



Tykkään käyttää tota kondensoitua maitoa, se vaan on mulle usein arvoitus, että kuuluuko se keittää vai ei. Ohjeissa monesti lukee vain kondensoitu maito ainesosissa ja ohjeessa "lisää kondensoitu maito" ja tämähän viittaisi siihen, että ei sille maidolle tarvitse tehdä mitään. Muutamien epäonnistuneiden leivosten jälkeen, olen vähän tutkaillut asiaa ja netistä minulle selvisi, että maitotiivistettä on kahta erilaista, eli tavallista ja ns. valmiiksi keittettyä(=paksua). Tästä viisastuneena olen tullut siihen tulokseen, että parempi aina keittää purkki. Ainakaan niissä mitä olen itse käyttänyt, ei ole ollut ohjetta keittämiseen eikä myöskään mainintaa siitä, että se olisi tarpeetonta.

Kondensoidusta maidostahan tulee siis kinuskia kun sen keittää. Keittäminen tapahtuu niin, että otat ison kattilan ja vettä nin paljon, että purkki on kokonaan veden alla. Huolehdi, että purkki pysyy veden peitossa koko keittämisen ajan. Sitten vaan aivan rauhallisesti annat purkin kiehua vedessä ainakin 3 tuntia, mieluummin vaikka 4-5 jos vain aikaa on. Itse keitin tämän ohjeen kohdalla 3 tuntia, jolloin maidosta ei ollut vielä tullut mitään älyttömän paksua, mikä ei kyllä tämän ohjeen kohdalla haitannut, mutta jos tarvitset oikein tymäkän kinuskin niin varaa aikaa. Anna purkin jäähtyä ainakin 10 minuuttia ja avaa se sitten varoen.

-Hanna-

2 kommenttia:

  1. Oi vitsit miten hyvännäköisiä!! Pitääkin ottaa ohje ylös. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää oli tosi hyvä kyllä! Pienikin suupala kyllä riitti :)

      Poista

Kysy, kehu, kritisoi, kannusta, kiinnostu!